GGD West-Brabant
Marleen Hoftijzer

Wat bezielt het coronateam van GGD West-Brabant

Wat bezielt het coronateam van GGD West-Brabant? Met deze vraag kwam vlogster Marleen Hoftijzer naar ons toe. Wij gaven haar een uitgebreid kijkje achter de schermen in een vlogserie van 5 afleveringen. Zo kan iedereen zien wat we doen en kennis maken met de mensen die dagelijks vele uren bij ons in touw zijn in de bestrijding van het coronavirus.

Lees meer
Salomé Zweekhorst

De coronatest, een ingrijpende gebeurtenis

We mogen weer op weg, altijd met zijn tweeën, de patiëntgegevens zijn genoteerd. Eerst onze spullen ophalen bij de ‘GGD Sjop’ afdeling. Hier staan rijen met boxen en tasjes ingepakt klaar met handschoenen, handalcohol, 80% alcohol, maskers, haarnetjes, spatbrillen en grote pakken of schorten. Met al ons materiaal, bepakt en bezakt, rijden we naar de patiënt toe, thuis of in een instelling.

Lees meer
Noor Pleging

Laat alle kinderen meetellen

Kinderen die in de winter met slippers aan naar school komen. Niks in hun broodtrommeltje hebben of alleen een zakje met een appel bij zich hebben. Sommige kinderen dragen boven hun slippers een pyjamabroek. Er is geen geld voor kleren, weinig geld voor eten.

Lees meer
Rob van Aalsburg

Wat als je omgeving ziekte in stand houdt?

Het is donderdag als een longarts van het Erasmus MC mij belt. Of ik op huisbezoek wil gaan bij een gezin in Brabant waarvan meneer ernstige longklachten heeft.

Lees meer
Salomé Zweekhorst

Recht op een antwoord

Als ik bij de plaats delict aankom, schemert het al. In mijn witte pak loop ik de trap op. Mondkapje op, mijn haar in een netje. Mijn handschoenen trek ik stevig aan. “De leuning is al vrijgegeven, hoor”, zegt mijn forensische collega. Toch voelt het raar om die vast te pakken. Gewoonte, denk ik, om niks te willen verstoren.

Lees meer
Pierrette Schoon

Bijzondere verbindingen uit onverwachte hoek

Op een gewone vrijdagochtend kwam Herman het ziekenhuis uitlopen met een grote grijns op zijn gezicht. In zijn linkerhand een tas vol verbandmateriaal en papieren naar de spreekkamer van de GGD. “Motte mijn nou zien haha en dan denke ze da ik da allemaal ga doen, nou mooi nie! Die ontsteking is vaneiges gekomme en zal vaneiges ook weer weggaan!”

Lees meer
Rob van Aalsburg

De eikenprocessierups, We hebben ermee te dealen

Een spinnenweb waarachter een hoop slijmerige haartjes kronkelen. In een nest hechten ze zich vast aan de eikenboom. Wat is dat toch voor rups? Wat is het gevaar voor de gezondheid? Op welke manier is bestrijden effectief? Hoe werken we samen als de rups opduikt? En wat voor andere mogelijkheden zijn er om deze eikenprocesrups te bestrijden? Met al deze vragen gingen groenbeheerders, gemeenten en GGD’en vorig jaar aan de slag. Doel; samen zoveel mogelijk gezondheidsklachten voorkomen. Want de eikenprocessierups zorgt voor veel overlast in de zomer.

Lees meer
Arthur Rijkers

Echte oplossingen vind je in samenwerking met elkaar.Niet in je eentje achter een bureau.

5 jaar werk ik nu bij de GGD West-Brabant. Ik ben onderzoeker. Je verwacht misschien dat ik de hele dag achter een bureau gegevens aan verwerken ben. Maar vaak werk ik juist op de plek waar het zich allemaal afspeelt en praat ik met de mensen over wie het onderzoek gaat. Ik zoek steeds naar nieuwe manieren om resultaten van onderzoek in de praktijk te brengen. Een gemeente een stap verder helpen met hun – soms complexe - vraagstukken, dat is waar ik het voor doe.

Lees meer

Aanmelden voor updates

Vul hier uw naam en emailadres in als u een email wilt ontvangen wanneer er een nieuwe blog post geplaatst is.