Eenzaamheid

 • Eenzaamheid
  Je kunt alleen zijn, maar je niet eenzaam voelen. Het omgekeerde kan echter ook het geval zijn: niet alleen, maar toch eenzaam. Als je je eenzaam voelt, kun je je daardoor flink beroerd voelen. En niet alleen geestelijk, want het is gebleken dat eenzaamheid ook slecht is voor je lichamelijke gezondheid. De kans om eenzaam te worden is groter als je een slechte gezondheid hebt en een klein sociaal netwerk.

 • Literatuur
  Eenzaamheid (Bibliotheek.nl)
  Tegelijkertijd zoeken naar boeken, websites en in de archieven van Nederlandse kranten en tijdschriften. Het aantal zoekresultaten kan verkleind worden door in de rechterkolom van de zoekmachine een bron (bijvoorbeeld tijdschriften) aan te klikken.
  De materialen zijn te verkrijgen bij de openbare bibliotheek in je woonplaats.

 • Internetlinks
  Het luisterend oog (Humanitas) 
  Eenzaamheid (Korrelatie) 
  Eenzaam.startpagina.nl (Startpagina)

 • Meer informatie
  Voor hulp advies en informatie bel, mail of chat met Korrelatie: tel. 0900-1450 of vraag@korrelatie.nl.

  Op de site hetluisterendoog.nl zijn er 7 dagen per week vrijwilligers online beschikbaar, ook op feestdagen.

  Het Rode kruis organiseert regelmatig de cursus 'Vrienden maken'. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich minder eenzaam voelen na het volgen van deze cursus.

  Kijk eens in de gemeentegids of op de website van je gemeente. Je vindt er adressen van het maatschappelijk werk, welzijns- en ouderenorganisaties. Veel van deze organisaties organiseren speciale activiteiten, zoals eetclubs, wandelprojecten, gespreksgroepen, cursussen sociale vaardigheden en huisbezoeken.

 • Regionale verbijzondering

  Sociale kaart
  Een digitale wegwijzer over het aanbod in Brabant.

  Regionaal kompas
  Een actuele digitale wegwijzer over de volksgezondheid in Brabant en de mogelijkheden om de volksgezondheid in Brabant te verbeteren.